Μεταναστευτικά…

 1. Μεταναστευτικά…

  http://www.avgi.gr

  του Άγγελου Μανταδάκη

  Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, μου αρέσουν όσα λέει ο Τσίπρας, αλλά… με τους μετανάστες, βρε παιδιά, τι γίνεται;

  Μη μου πείτε ότι αυτή την φράση δεν την έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές ο καθένας από φίλους και ψηφοφόρους μας.

  Με αυτούς και με όλους τους λογικούς και ευαίσθητους ανθρώπους -όχι με κάποιους στημένους της σχολής «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»- οφείλουμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, πάνω στο μεταναστευτικό και σε όσα σοβαρά ζητήματα συνδέονται ή επιχειρείται να συνδεθούν με αυτό. Την ασφάλεια, την εγκληματικότητα, την ανεργία, το παρεμπόριο κ.λπ.

  Επ’ ευκαιρία να ρωτήσουμε τον κ. Δένδια: αλήθεια, κ. υπουργέ, πώς πήγε στην Αθήνα εκείνη η πολυδιαφημισμένη εκκαθαριστική επιχείρηση της Αστυνομίας με το όνομα «Ξένιος Ζευς»; Κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι σε σύνολο προσαχθέντων αλλοδαπών 26.824, οι «παράνομοι», δηλαδή οι χωρίς ή με προβληματικά χαρτιά ήταν μόνο 2.547 που αντιστοιχεί μόλις στο 9,5%!

  Ο «Ξένιος Ζευς» θα μείνει στην ιστορία σαν μια ακόμα αυτοδιάψευση ενός από τους πολλούς μύθους που μας κατακλύζουν, όπως αυτός για τα στίφη των παράνομων μεταναστών που εισβάλλουν στη χώρα. Ένας άλλος μύθος είναι αυτός του ξένου που έρχεται για να σου «φάει» τη δουλειά, το βιός σου, το μεροκάματο και να σε αφήσει στους πέντε δρόμους. Ο ξένος είναι η προσωποποίηση της ανεργίας που μαστίζει τους Έλληνες. Αλλά και αυτός ο μύθος διαψεύδεται. Ποιος άραγε «τρώει» τη δουλειά της κοπέλας που μου έλεγε ότι έχει πτυχίο Γεωπονικής, μεταπτυχιακό στην ιχθυολογία, δυο ξένες γλώσσες και δεν βρίσκει δουλειά. Μήπως κάποιος Πακιστανός ομόλογός της; Η ανεργία στην Ελλάδα είναι κυρίως ανεργία πτυχίων. Να το λέμε και να το φωνάζουμε. Οι μετανάστες κατά κανόνα καλύπτουν μαύρες τρύπες της ελληνικής παραγωγής. Ποιοι μαζεύουν το σπαράγγι στην Πέλλα, τα ροδάκινα στην Ημαθία, ποιοι συντηρούν την κτηνοτροφία ακόμα στην Καστοριά ή τη Φλώρινα;

  Μεγάλα γεγονότα που κατέγραψε η πρόσφατη ιστορία, όπως η δημιουργία της μεγάλης εσωτερικής αγοράς στις ΗΠΑ στη στροφή του 19ου προς τον 20ό αιώνα και η ανοικοδόμηση της Γερμανίας μετά τον πόλεμο, δεν θα συνέβαιναν ποτέ χωρίς τους μετανάστες.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα για το μεταναστευτικό. Έχει κατηγορηθεί για τα πιο απίθανα πράγματα: Φέρνει τους μετανάστες στην Ελλάδα (ο ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα ο ΣΥΝ) και συν τοις άλλοις δεν αφήνει την Αστυνομία και να τους μαζέψει… Υποθάλπει την ανομία.

  Όσοι πρωταγωνιστούν στις επιθέσεις αυτές θέλουν να φθείρουν τη δύναμη που υπερασπίζεται με συνέπεια αξίες από τις οποίες δεν κάνει πίσω, έστω κι αν το πληρώνει αυτό πολλές φορές. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στα πιστεύω μας όσον αφορά στα δικαιώματα.

  Όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι η χώρα μας δεν είχε σχεδόν ποτέ μεταναστευτική πολιτική. Δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί η Αριστερά γι’ αυτό. Ας θυμηθούμε -και να θυμίζουμε σε όλους- πώς ξεκίνησε η μαζική εισροή μεταναστών στην Ελλάδα και πότε. Ποια κυβέρνηση και ποιος υπουργός Εξωτερικών. Με ποιους όρους. Να θυμηθούμε τα «αδέλφια μας» της Β. Ηπείρου; Τις χιλιάδες τα άτομα όχι και τόσο λαμπρού παρελθόντος, που πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα μαζί με τα «αδέλφια» μας.

  Η απουσία συγκροτημένης πολιτικής και προετοιμασίας, η επιλογή του κατεστημένου της χώρας να εξασφαλίσει φτηνή εργατική δύναμη και η επικοινωνιακή διαχείριση από τους εθνικιστικούς κύκλους, έβαλαν τη σφραγίδα τους. Σήμερα επομένως πληρώνουμε το κόστος αυτών των κάκιστων επιλογών. Η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς είναι οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να ομιλούν.

  Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι το ίδιο που ήταν πριν από είκοσι χρόνια. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι σημαντικές. Υπάρχουν πλέον διαφορετικών ταχυτήτων μετανάστες. Οι παλιοί που έχουν ενταχθεί. Οι καινούργιοι που ως επί το πλείστον ήλθαν για να φύγουν. Υπάρχουν και οι συμμορίες που στην κεφαλή τους είναι συνήθως Έλληνες υπεράνω πάσης υποψίας. Ποιοι άραγε έφεραν στην Αθήνα τις κοπελίτσες από την Αφρική και τις τοποθέτησαν για να εκπορνευτούν στα κατάλληλα σημεία; Προφανώς το καθοδηγητικό χέρι ήταν ελληνικό.

  Ποιοι υπέγραψαν τον κανονισμό 343/2002, γνωστό ως «Δουβλίνο 2»; Δηλαδή την επιστροφή (υποχρεωτική ) οποιουδήποτε πρόσφυγα ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ε.Ε. στη χώρα που πρωτοεισήλθε; Κατά τα 90%, η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα.

  Τι χρειάζεται λοιπόν η πολιτική μας για το μεταναστευτικό;

  Εμμονή στις αξίες μας, αλλά και προσαρμογές τέτοιες που η Αριστερά να είναι η ομπρέλα που θα προστατεύει το σύνολο των πολιτών που κατοικούν και κινούνται στο κέντρο και τις υποβαθμισμένες περιοχές.

  Δικαιώματα και ελευθερίες υπάρχουν μόνο αν αναγνωρίζονται ισότιμα και ισόνομα σε όλους. Μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, και μάλιστα με κυβερνητικές ευθύνες, θα επαναφέρει το ζήτημα στις πραγματικές -πανευρωπαϊκές του- διαστάσεις.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s