Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ανατροπής

Για τα απάνθρωπα δημοσιονομικά μέτρα:

Τώρα είναι η ώρα  της μεγάλης ανατροπής

 

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013 είναι απάνθρωπα όχι μόνο διότι περιλαμβάνουν οδυνηρές περικοπές και νέους φόρους αλλά και διότι αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία και οικονομία, η οποία διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, με πάνω από 1,5 εκατ. άνεργους, με το 1/3 των νοικοκυριών κάτω από τα όρια της φτώχιας και τη συντριπτική πλειοψηφία καταχρεωμένη σε τράπεζες και δημόσιο, με δραματική μείωση εισοδήματος και απίστευτες φορολογικές επιβαρύνσεις από τα αλλεπάλληλα χαράτσια. Σε αυτή την κοινωνία και οικονομία, λοιπόν, η τρόικα και η συγκυβέρνηση συμφώνησαν να επιβληθούν το 2013 νέες περικοπές ύψους 9 δις ευρώ και νέοι φόροι ύψους περίπου 2δις ευρώ.

Οι περικοπές αυτές, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν νέα μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1,7 δις ευρώ, κυρίως μέσω της κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και επίδομα αδείας (600 εκατ.), και των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια (420 εκατ.) και στους μισθούς εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (90 εκατ). Μειώσεις μισθών προβλέπονται και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Εκεί όμως όπου γίνεται η σφαγή των νηπίων (και των γερόντων) είναι τα πάνω από τα 2/3 των περικοπών για το 2013 (περίπου 6,2 δις ευρώ) που αφορούν άμεσα το κοινωνικό κράτος, δηλαδή τις συντάξεις (5,5 δις), την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (0,5 δις) και τα κοινωνικά επιδόματα (0,2 δις ευρώ). Χαρακτηριστικά μέτρα εδώ είναι τα εξής: νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη (630 εκατ.), κατάργηση δώρου Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδόματος αδείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, συμπεριλαμβανομένου των συντάξεων του ΟΓΑ (2,67 δις), κλιμακωτή μείωση συντάξεων πάνω από τα 1000 ευρώ (1,46 δις), περικοπές στο εφάπαξ (247 εκατ.), αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ (90 εκατ.), περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (417 εκατ. το 2013 και παρά πάνω από τόσα το 2014 σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο), μείωση λειτουργικών δαπανών δημόσιων νοσοκομείων (38 εκατ. το 2013 και σχεδόν τα διπλάσια το 2014 σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο) παρόλο που αυτά είναι υπό κατάρρευση εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης, εφαρμογή νέου υγειονομικού χάρτη, δηλαδή συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων (36 εκατ το 2013, 38 εκατ. το 2014 και 38 εκατ. το 2015), ενώ σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο για το 2014 προβλέπεται νέα αύξηση της συνεισφοράς των ασφαλισμένων κατά 115 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, περικόπτονται τα οικογενειακά επιδόματα (86 εκατ. το 2013), οι δαπάνες μετακίνησης για άτομα με αναπηρία (82 εκατ.), οι δαπάνες για τις συντάξεις ανασφάλιστων ηλικιωμένων ( 12 εκατ. κατ’έτος από το 2013 έως και το 2015), ειδικά επιδόματα ανεργίας (30 εκατ.) και γεωργικά επιδόματα (25 εκατ.), ενώ το νέο μεσοπρόθεσμο προβλέπει για το 2014 νέα μείωση του ΕΚΑΣ κατά 114 εκατ. Η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζεται αφενός με τη νέα μείωση των δαπανών (50 εκατ. το 2013 και 160 εκατ. το 2014) για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρόλο που καθότι χρεοκοπημένοι βρίσκονται υπό κατάρρευση, και αφετέρου με τα φορολογικά μέτρα όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται μείωση των οικογενειακών επιδομάτων (380 εκατ.) μείωση των φοροαπαλλαγών των αγροτών (280 εκατ.) και λόγω ασφαλιστικών εισφορών (820 εκατ).

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η επίθεση στα λιγοστά που έχουν απομείνει από το κοινωνικό κράτος έρχεται έπειτα από την εξίσου δριμύτατη επίθεση των δύο προηγούμενων μνημονιακών χρόνων και έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι ανάγκες για κοινωνικές παροχές είναι παραπάνω από κατεπείγουσες εξαιτίας της καταστροφής που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί  το μνημόνιο. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός της προεκλογικής και μετεκλογικής εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού τα απάνθρωπα αυτά μέτρα λαμβάνονται παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις των κυβερνητικών εταίρων τόσο προεκλογικά όσο και με μετεκλογικά. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα της συγκυβέρνησης διαβάζουμε τα εξής:     «Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα. – Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) και επέκταση σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους…. Γενική επιδίωξη, όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι». Αντ’ αυτών, σε χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους, αλλά και πολλούς άλλους, καταργούν τα δώρα, αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυξάνουν κι άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καταργούν ακόμη και τις ελάχιστες φοροαπαλλαγές ενώ προετοιμάζουν για το 2014 νέα φορολογική επιδρομή. Για τους άνεργους κόβουν κι άλλο τα επιδόματα. Μέχρι και τους ανάπηρους έχουν βάλει στο στόχαστρο. Το εξωφρενικότερο όλων όμως είναι ότι αυτά τα απάνθρωπα μέτρα τα αποφασίζουν εκείνοι που έκρυβαν στα συρτάρια τους τις λίστες των μεγαλοφοροφυγάδων.

Αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα  δεν είναι μόνο απάνθρωπα αλλά και αναποτελεσματικά τουλάχιστον όσον αφορά τους διακηρυγμένους στόχους τους, κυρίως αυτόν της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013 συνολικού ύψους 11 δις ευρώ λαμβάνονται εν μέσω βαθειάς και παρεταταμένης ύφεσης και με την επίσημη ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ύφεση που θα προκαλέσουν θα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που αντίστοιχα μέτρα δημιουργούσαν πριν από 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην επτιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να χρειαστούν πολύ σύντομα νέα μέτρα, τα οποία όμως απλώς θα συνεχίσουν τον φαύλο κύκλο, όπως ακριβώς συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, ορισμένες από τις εκτιμήσεις που αναγράφονται στην αιτιολογική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2013 είναι υπεραισιόδοξες, όπως πχ το ότι η ανεργία το 2013 θα διαμορφωθεί 22,8% παρόλο που φέτος τον Ιούλιο ξεπέρασε το 25% και προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης (-6,5% του ΑΕΠ το 2012 και -4,5% το 2013). Εν μέσω βαθειάς ύφεσης δηλαδή η ανεργία θα μειώνεται! Ακόμη και υπό αυτές  τις εξωπραγματικά υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις όμως η εισηγητική προβλέπει ότι, παρά το κούρεμα με το PSI, το δημόσιο χρέος το 2013 θα εκτιναχθεί στο 189% και το 2014 στο 192% του ΑΕΠ, το οποίο, όλοι γνωρίζουν, δεν είναι εξυπηρετήσιμο. Το γεγονός ότι ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονιακού προγράμματος αποτυγχάνουν παταγωδώς αυτό συνεχίζεται ολοένα και πιο επιθετικά καταδεικνύει ότι ο πραγματικός του στόχος δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση αλλά η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών κερδοφορίας των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου (χαμηλοί μισθοί και φόροι για τα κέρδη, νέα πεδία κερδοφορίας από την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας).

Σήμερα βέβαια υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 2,5 χρόνια. Πρώτον, έχει αποδειχτεί περίτρανα τόσο η παταγώδης αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων στους διακυρηγμένους στόχους τους όσο και η καταστροφικότητά τους για την κοινωνία και την οικονομία (ύψος ανεργίας κλπ). Δεύτερον, έχει γίνει σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας είναι προβλήματα της Ευρωζώνης, τα οποία μάλιστα η κυρίαρχη πολιτική συνεχώς τα επιδεινώνει. Τρίτον, όχι μόνο δεν υπάρχει η παραμικρή κοινωνική ανοχή για συνέχιση της ίδιας πολιτικής αλλά στις τελευταίες εκλογές η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας απαίτησε την δραστική αλλαγή της, αλλά τα κόμματα της συγκυβέρνησης εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Τέταρτον, η κατάσταση σε σημαντικούς τομείς όπως η δημόσια υγεία και παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει φτάσει στο απροχώρητο εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Για παράδειγμα, στην υγεία υπάρχει χοντρό πρόβλημα με την παροχή των φαρμάκων, εμβολιασμοί δεν γίνονται εξαιτίας υποχρηματοδότησης, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία λένε ότι εξαναγκάζονται πλέον να επιλέγουν με ποιους ασθενείς «αξίζει» να ασχοληθούν … Παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση σχεδιάζει νέες αιματηρές περικοπές. Αναφέρουμε την υγεία διότι πρόκειται κυριολεκτικά για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Πέμπτον, υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού τον εμπιστεύτηκε στις τελευταίες εκλογές ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο συμμερίζεται τις δημοκρατικές αξίες και θέσεις που διέπουν την πολιτική και προγραμματική του πρόταση εξουσίας.

Το ότι η συνέχιση μιας αποδεδειγμένα αποτυχημένης και καταστροφικής πολιτικής δεν συνιστά λύση στα κατεπείγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας το έχει συνειδητοποιήσει και το βιώνει υλικά η συντριπτική της πλειοψηφία. Απόρροια αυτών είναι το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που τη συγκροτούν αποσυντίθεται με ολοένα και γοργότερο ρυθμό. Με ολοένα επιταχυνόμενο ρυθμό, βουλευτές και στελέχη εκδηλώνουν συνεχώς τις διαφωνίες τους και κάποιοι αποχωρούν από τα κόμματά τους. Προχθές στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, η συγκυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων σε δύο κρίσιμα άρθρα, ένα εκ των οποίων απορρίφθηκε όπως και η τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Οι κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εκβιασμοί τους προς τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να πιάσουν και ο πανικός τους μπροστά στις αντιδράσεις είναι παραπάνω από έκδηλος. Στο δίλημμα συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και κατεδάφιση της ελληνικής κοινωνίας ή ανατροπή του μνημονίου και νέα στρατηγική εξόδου από την κρίση, όλα τα κόμματα και οι βουλευτές πρέπει να πάρουν θέση. Η καταψήφιση του συνόλου των μέτρων και του προϋπολογισμού και όχι μεμονωμένων σημείων τους συνιστά τη μόνη θέση αξιοπρέπειας και ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους και τη νεολαία.

Η μνημονιακή πολιτική, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η συγκυβέρνηση σήμερα έχουν χρεοκοπήσει την Ελλάδα, καταστρέφουν την κοινωνία και την οικονομία. Πρέπει να φύγουν για να μην ολοκληρώσουν την ήδη συντελούμενη καταστροφή. Ο Ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα την επόμενη εβδομάδα που θα προσπαθήσουν να ψηφίσουν τα μέτρα να μπει μαζικά και ενωτικά στο προσκήνιο της ιστορίας: να απαιτήσει και να επιτύχει να μην περάσουν τα μέτρα, να ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση, να ανακτηθεί η λαϊκή κυριαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απευθύνει παλλαϊκό κάλεσμα ενότητας και αγωνιστικότητας για να μην περάσουν τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με τον ελληνικό λαό στο πλάι του, είναι πανέτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του να ανασυγκροτήσει την Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ανατροπής.

Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ομάδα Τεκμηρίωσης

Une réflexion sur “Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ανατροπής

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s