Το Εuro-Merkel δεν είναι φαταλισμός ,του Guillaume Etievant*

Το ΕuroMerkel δεν είναι φαταλισμός ,οι θέσεις του Κόμματος της Αριστεράς της Γαλλίας.

http://www.lepartidegauche.fr/actualites/dossier/euro-l-euro-merkel-n-est-pas-une-fatalite-22338

Preview

Σύμφωνα με διάφορα σχόλια επίσημων μέσων ενημέρωσης καθώς και οικονομολόγων νεοφιλελεύθερων απόψεων δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε το ευρώ όπως είναι  γιατί η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε είναι η έξοδος από το ευρώ όπως προτείνεται από το Εθνικό Μέτωπο. Δεν υπάρχει άλλο μέλλον  για το θέμα του νομίσματος παρά η εθνική αναδίπλωση ή η υποταγή στις διαταγές των ευρωπαίων τεχνοκρατών και της γερμανικής αστικής τάξης.  Το ευρώ είναι όμως  ένα δημιούργημα καθορισμένο ιστορικά και πολιτικά. Από μας εξαρτάται λοιπόν να το βάλουμε σε άλλο δρόμο, δηλαδή να το μετατρέψουμε σε ένα νόμισμα στην υπηρεσία των λαών.

Ένα νόμισμα στην υπηρεσία της γερμανικής αττικής τάξης

 Ως δημοκράτες κι ως διεθνιστές δεν υποστηρίζουμε μια μονομερή έξοδο από την ευρωζώνη.  Ο στόχος μας δεν είναι η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα χωρίς πνεύμα ευρωπαϊκής συνεργασίας και να αφήσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη στο υπερφιλελεύθερο χάος. Ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το ενιαίο νόμισμα. Η απλή διαπραγμάτευση δεν αρκεί. Η Γερμανία δεν θα υποχρεωθεί εύκολα να υποτιμήσει το ευρώ και να το υποβάλει σε πολιτικό έλεγχο, γιατί το νόμισμα αυτό δημιουργήθηκε για να υπηρετεί την κυρίαρχη τάξη. Το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, η Γερμανία κατάφερε να επιβάλλει ένα ενιαίο νόμισμα στα πρότυπα του γερμανικού μάρκου : υπερτιμημένου, στην απόλυτη υπηρεσία μίας πολιτικής με αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμό, που περιόριζε αυθαίρετα τα δημόσια ελλείμματα και που υποστήριζε την απελευθέρωση της διακίνησης κεφαλαίων χωρίς φορολογική εναρμόνιση. Το ισχυρό νόμισμα συμφέρει τη γερμανική εργοδοσία διότι εισάγει μεγάλες ποσότητες βασικών προϊόντων και συστατικών με χαμηλό κόστος και τα μετατρέπει  για να τα πουλήσει εκ νέου στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Εξ άλλου ο γερμανικός λαός κάνει μεγάλες αποταμιεύσεις κι υπάρχει πρόβλημα γήρανσης του μέσου όρου του πληθυσμού. Ο  αντιπληθωριστικός στόχος εγγυάται τα συμφέροντα των εισοδηματιών και της αποταμίευσης.. Το μοντέλο των χαμηλών μισθών τους επέτρεψε να παίξουν το ρόλο των « παράνομων επιβατών» της ευρωζώνης  εμποδίζοντας τα άλλα κράτη να προσαρμόσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η Γερμανία αρνείται να πληρώσει το τίμημα μιας πραγματικής οικονομικής συνεργασίας.

Το ευρώ της Μέρκελ είναι μια πραγματική συμφορά όχι μόνο για τη γαλλική και τις βιομηχανίες των αλλων χωρών του νότου. Η υπερτίμηση του δυσκολεύει ιδιαίτερα τις εξαγωγές μας. Μη δυνάμενες να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα της μείωσης του κόστους με την υποτίμηση όλες οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να ακολουθούν μια πολιτική λιτότητας όσον αφορά στους μισθούς  για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Οι φορολογικές απαλλαγές  και απαλλαγές στις κοινωνικές εισφορές πολλαπλασιάζονται. Η κοινωνική προστασία και αγοραστική δύναμη καταρρέουν ταυτόχρονα. Εξ άλλου αυτή η χρηματική πολιτική ενθαρρύνει τη δημιουργία χρηματοπιστωτικών και κτηματομεσιτικών «φουσκών»  που είναι η αιτία της κρίσης και μας εμποδίζει να τις καταπολεμάμε επαρκώς. Το ευρώ με τη σημερινή του μορφή μας καταδικάζει στη γενικευμένη λιτότητα και δημιουργεί αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Επανίδρυση της ευρωζώνης

 Η ευρωζώνη πρέπει λοιπόν νε επανιδρυθεί ριζικά, δίνοντας σε κάθε Κράτος τη δυνατότητα αντισταθμίσει τις συγκυριακές δυσκολίες με την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους προϋπολογισμούς των διαφόρων Κρατών.  Ένας νέος κανονισμός λειτουργίας της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι αναγκαίος. Πρέπει να την υποχρεώνει να λειτουργεί με στόχο την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας  και της απασχόλησης  δανείζοντας απευθείας στα Κράτη με ελεγχόμενο πληθωρισμό και να ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σύνολο της πολιτικής της Ε.Ε. πρέπει επίσης να αλλάξει κατεύθυνση. Η διαδικασία σύγκλισης των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών  προς τα πιο υψηλά μοντέλα όσον αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση  είναι επίσης απαραίτητη.

Για να γίνει αυτή η επανίδρυση πρέπει να συγκρουστούμε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς των Βρυξελλών  μην υπακούοντας στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Για να ωθήσουμε τη Γερμανία σε αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της ΕΚΤ, ίσως να υποχρεωθούμε να κάνουμε στη Γαλλία αυτό που δε γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια κυβέρνηση αποφασισμένη να αντιδράσει  έχει μεγάλες δυνατότητες να τύχει της υποστήριξης όλων των χωρών του νότου και να κάνει τη Γερμανία να υποχωρήσει, μιας κι θα έχει τεράστιες απώλειες με την κατάργηση του ευρώ.

Τα μαθήματα της Κύπρου

 Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυπριακή κρίση είναι πλούσια σε διδάγματα. Η ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου της επέτρεψε την άρνηση του πρώτου πλάνου που στόχευε στο κούρεμα όλων των καταθέσεων. Η εθνική αντίσταση ενάντια στους ευρωπαίους τεχνοκράτες  μπορεί λοιπόν να επιφέρει πιο ευνοϊκές για τους λαούς λύσεις. Ενεργοποιήθηκε εξ άλλου η θέσπιση ελέγχων για τη διακίνηση κεφαλαίων  και για τα επιτόκια συναλλάγματος, αντίθετη μα τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αποφεύχθηκε έτσι ο τραπεζικός πανικός κι αποδείχθηκε ότι  οι ευρωπαϊκές συνθήκες επιδέχονται αλλαγές όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Αν μιά χώρα του μεγέθους της Κύπρου. Αν μία οικονομία που αντιπροσωπεύει το 0,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε.  μπόρεσε σε τέτοιο βαθμό να κλονίσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς , τότε έχουμε την ελπίδα ότι η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τα δεδομένα και να επιβάλλει τη μεταρρύθμιση  του τρόπου λειτουργίας της ΕΚΤ.  Η σύγκρουση θα αρχίσει με την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την Τράπεζα της Γαλλίας για να της επιτρέψει να προχωρήσει σε νομισματοποίηση του χρέους, δηλαδή να της επιτραπεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα στο όνομα της  και στην πρωτογενή αγορά. Θα επακολουθήσει ένας απόλυτος έλεγχος της διακίνησης των κεφαλαίων. Αυτή η μονομερής νομισματική δημιουργία  θα επιφέρει μια υποτίμηση του ευρώ. Είναι προφανές ότι αυτή η ανυπακοή θα κάνει ορισμένους να ζητήσουν τον αποκλεισμό μας από την  ευρωζώνη, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται  από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Δημιουργία νέων μορφών αλληλεγγύης

Αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα αυτήν τη δυνατότητα. Αν η ΕΚΤ αρνηθεί τις μεταρρυθμίσεις  και προτίθεται να μας επιβάλλει μια νέο-φιλελεύθερη πολιτική  για να μείνουμε στην ευρωζώνη θα δημιουργήσουμε νέες μορφές αλληλεγγύης που θα στηρίζονται σε νέο συσχετισμό δυνάμεων. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαπραγματευτούμε τη δυνατότητα  ενός «νότιου» ευρώ, υποτιμημένου και  βασισμένου σε αρχές συνεργασίας ή αν αυτό καταστεί αδύνατο να δημιουργήσουμε ένα κοινό νόμισμα  για τις έξω ευρωπαϊκές συναλλαγές και να επιστρέψουμε σε εθνικά νομίσματα  στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος.  Η ΕΚΤ θα έχει τότε  ως στόχο την σταθεροποίηση των ινδοευρωπαϊκών επιτοκίων των συναλλαγών  για να περιορίσει τις  πληθωριστικές διαφορές  ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

Το Κόμμα της Αριστεράς δεν  θεωρεί φετίχ  κανένα νομισματικό σύστημα αυτό κάθε αυτό και γνωρίζει ότι το νόμισμα είναι συγχρόνως  ένα πολιτικό εργαλείο και μια κοινωνική πραγματικότητα.. Προέχει μόνο η απόλυτη αναγκαιότητα καθιέρωσης προοδευτικής πολιτικής που υπαγορεύεται από την εθνική κυριαρχία.  Αν είχαμε μόνο  δύο δυνατότητες : την διατήρηση της ευρωζώνης  με την υποταγή στο νεοφιλελεύθερο χαλκά ή την έξοδο από το ευρώ  για την εφαρμογή του προγράμματος που αποφάσισαν οι πολίτες με την ψήφο τους, το Κόμμα της Αριστεράς θα επέλεγε χωρίς δισταγμό τη δεύτερη λύση.


[*]Ο Guillaume Etievant είναι οικονομολόγος ,μέλος του ιδρύματος Κοπέρνικος και υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολίτικης του  Κόμματος της Αριστεράς  στην Γάλλια (Parti De Gauche)

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s