Κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ- Παρισιού. Όλες και όλοι στο δρόμο στις 12 Απρίλη, διαδήλωση ενάντια στη λιτότητα, για την ισότητα !

logo_syrizaΣτην Ευρώπη, εδώ και αρκετά χρόνια, οι ηγέτες της αποφάσισαν να σώσουν  τις τράπεζες σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών. Με την καθοδήγηση της Γερμανίας, χρησιμοποίησαν την κρίση που δημιουργήθηκε από τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές  για να επιβάλουν  τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών :  τα Μνημόνια «εσωτερικής  υποτίμησης» και οι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης που σχετίζονται  με αυτά,  έχουν θεσμοθετήσει  τις πολιτικές λιτότητας και έχουν αποδυναμώσει τη δημοκρατία.

Ωστόσο, αυτός ο θλιβερός  απολογισμός δεν οδηγεί σε αμφισβήτηση του φιλελευθερισμού.

Αντ ‘αυτού, όπως και οι Έλληνες ηγέτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες  επιβεβαιώνουν ότι τα προγράμματα « διάσωσης των τραπεζών » δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα σωστά και ότι τα αποτελέσματά τους  θα εμφανιστούν, κάποτε, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα ίδια ψέματα επαναλαμβάνονται αδιάκοπα :  η εργασία είναι  υπερπροστατευόμενη,  η ελληνική αγορά εργασίας είναι  πολύ αυστηρή, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία λαμβάνουν υπερβολικά γενναιόδωρες παροχές , κλπ. .

Ακόμα και στα πιο τρελά όνειρά τους οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είχαν ποτέ ονειρευτεί  τους μισθούς των  300 € στην Ευρώπη, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την απαλλαγή των εργοδοτικών εισφορών .

Στην Ελλάδα,  η τρέχουσα ανθρωπιστική καταστροφή, πρωτοφανής για μια χώρα σε καιρό ειρήνης, δεν ήταν αναπόφευκτη. Είναι το αποτέλεσμα της άνισης και βάναυσης πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται τόσο από την τρόικα ( ΔΝΤ , ΚΕΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και από την οικονομική και πολιτική κάστα που κυβερνά τη χώρα. Με το πρόσχημα της μείωσης του χρέους και του κόστους εργασίας, οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες αρνήθηκαν πράγματι να εξυπηρετήσουν τις παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας τους και τέθηκαν στην υπηρεσία του διεθνούς κεφαλαίου και των τραπεζών .

Για το σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις δεν διστάζουν να καλλιεργούν τα ξενοφοβικά επιχειρήματα της ακροδεξιάς. Η κυβέρνηση Σαμαρά  έδειξε το δρόμο που ακολουθείται από όλες τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που παγιδεύτηκαν στο φαύλο κύκλο της ύφεσης : παραβίαση του Σύνταγματος, περιφρόνηση του  Κοινοβουλίου, αναβίωση της θεωρίας των δύο άκρων,  χειρισμός των προκλήσεων και της ρητορικής του εμφυλίου πολέμου .

Στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε και αυτός περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους  πενήντα (50(δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2015-2017. Εφαρμόζει μια πολιτική που προσφέρει  σημαντικότατες φοροαπαλλαγές στους εργοδότες. Κάνει ακόμη ένα παραπάνω βήμα προς την κατεύθυνση της νεοφιλελεύθερης καταστροφής,  με το  « σύμφωνο ευθύνης »,  και προσφέρει ένα αληθινό δώρο στη MEDEF , την ένωση των επιχειρηματιών : τριάντα πέντε (35) δισεκατομμύρια ευρώ μέσω απαλλαγών από φόρους μισθωτών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, χωρίς αντάλλαγμα .

Το « σύμφωνο αλληλεγγύης » του Ολάντ – που συμπληρώνει, υποτίθεται, το  « σύμφωνο ευθύνης»  και προβλέπει μειώσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους – είναι μια λανθασμένη απάντηση σε ένα πραγματικό πρόβλημα : την  αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και την επείγουσα ανάγκη για αύξηση των μισθών τους.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το κόστος του κεφαλαίου !  Mας επιβάλουν τη λιτότητα ενώ  ταυτόχρονα οι μέτοχοι προσκαλούν τους εαυτούς τους σε  μεγάλο φαγοπότι ! Γαλλικές εταιρείες διανέμουν σήμερα 7 φορές περισσότερα μερίσματα απο ότι  πριν από 20 χρόνια.

Ο γάλλος «σοσιαλιστής»  πρόεδρος  είναι συνεργός  στο κλείσιμο εργοστασίων, στις απολύσεις και τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας.  Πιστή σε αυτό το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό  η νέα κυβέρνηση του κ. Βάλς θα εφαρμόσει με μεγαλύτερη ακόμη αγριότητα την  πολιτική λιτότητας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης

Είναι δυνατό ο κ. Ολάντ να μην έχει ακούσει τίποτα από την διεθνή συζήτηση σχετικά με την αποτυχία της λιτότητας στην Ελλάδα ;

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε .

Αυτή είναι η Ευρώπη που αναδιανέμει τον πλούτο στους ισχυρούς και στους πλούσιους, και τη φτώχεια, τη δυστυχία και τον πόνο στους φτωχούς και τους αδύναμους.  Γι αυτό σήμερα οι λαοί της Ευρώπης περιμένουν τη σπίθα που θα πυροδότησεi την ανατροπή.

Στις 12 Απρίλη, να είμαστε  όλες και όλοι στο δρόμο για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα, για την ισότητα !

Στις 12 Απρίλη, όλες και όλοι στο δρόμο για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών !

Στις 12 Απρίλη,  όλες και όλοι στο δρόμο για την ανακατανομή του πλούτου και την ανάπτυξη της κοινωνικής προστασίας !

Στις 12 Απρίλη, όλες και όλοι στο δρόμο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ενάντια στην άνοδο του φασισμού και της ξενοφοβίας !

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που ζούν και εργάζονται στη Γαλλία, να διαδηλώσουν το Σάββατο 12 του Απρίλη στις 2 το απόγευμα  στην Place de la République του Παρισιού, με  την παρουσία του σ. Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατάργηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη και την εξάλειψη της λιτότητας που απειλεί τη δημοκρατία .

Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, να είμαστε όλοι μαζί στο δρόμο στις 12 Απρίλη  για να προκαλέσουμε  τη σπίθα της αλλαγής / ανατροπής !

Παρίσι, 9 Απρίλη 2014.