Ευρωπαϊκές εκλογές: »Μάχη που θα κρίνει το αύριο” Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού

WIN_20140516_202055

της Βάσιλικης Παπαδάκη

Οργανώνοντας τη  Παρασκευή στις 16 Μαΐου στο Ελληνικό Σπίτι του Παρισιού μια συζήτηση με θέμα “Ευρωπαϊκές εκλογές: Η μάχη που θα κρίνει το αύριο”, ο ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού, έδωσε την ευκαιρία στους έλληνες που κατοικούν στη γαλλική πρωτεύουσα να συναντήσουν την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Καραμεσίνη, τον Στάθη Κουβελάκη, μέλος της ΚΕ του κόμματος, και δύο εκπροσώπους της γαλλικής αριστεράς, την Ελιζαμπέτ Γκοτιέ και  τον Αντριέν Κλουέ.

Πριν από τη συζήτηση, οι ομιλητές τόνισαν την κρισιμότητα των προσεχών ευρωεκλογών και της σημασίας της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών.

Η Ελισαμπετ Γκοτιέ υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο της κοινής εκπροσώπησης της ευρωπαϊκής αριστεράς με τον Α.Τσίπρα: διευκόλυνε την προσέγγιση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, επέτρεψε την επεξεργασία κοινών και αναγνωρίσιμων στόχων και ανέπτυξε δικτύα συνεργασίας κόντρα στις νεοφιλελεύθερες επιλογές και στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Ο Αντριέν Κλουέ αναφερόμενος στην χρησιμοποίηση του ελληνικού λαού για τη διεξαγωγή νεοφιλελεύθερων πειραματισμών υπογράμμισε την ατυχή κατάληξή τους αφού όλοι πια συμφωνούν πως οι θυσίες του ελληνικού λαού όχι μόνο δεν αποδεικνύουν το εφικτό των επιλογών τους αλλά αποκαλύπτουν τη βάναυση επιβολή ενός κοινωνικού μαρτυρίου.

Ο Στάθης Κουβελάκης, θεωρώντας πως η πολιτική των μνημονίων δεν αποτελεί παρέκκλιση αλλά αποκορύφωμα της υπάρχουσας ευρωπαϊκής λογικής, τόνισε την αναγκαιότητα μιας ρήξης με το αρχικό όραμα της ευρωπαϊκής ιδέας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το αρχικό έρεισμα αυτής της ρήξης. Για το λόγο αυτό, μια διακριτή νίκη θα θωρακίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σους εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Η πολιτική και κοινωνική συγκυρία προσφέρεται για την επίτευξη μιας μεγάλης ανατροπής.

Η Μαρία Καραμεσίνη μετέφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα μιλώντας για την εκπληκτική διαθεσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας που διαπίστωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία της. Εκθέτοντας με σαφήνεια τους τόσο ριζοσπαστικούς όσο και ρεαλιστικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια τόνισε την ανάγκη μιας ακόμα μεγαλύτερης συσπείρωσης για “ καθαρή νίκη” του ΣΥΡΙΖΑ.  Καταγγέλλοντας τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, το ξεπούλημα των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς κολοσσούς και την κατάργηση προστασίας των εργαζομένων, η Μ. Καραμεσίνη υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπίσει τα πολιτικά σχέδιά του χτίζοντας παράλληλα την Ευρώπη του αύριο.

Η συζήτηση που ακολούθησε αν και χρονικά περιορισμένη επέτρεψε στους παριστάμενους να εκφράσουν αγωνίες και προσδοκίες για το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας η Μ. Καραμεσίνη ξεχώρισε το άμεσο πρόγραμμα (κατάργηση μνημονίων) και την πιο μακροπρόθεσμη θεσμοποίηση του προγραμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνοντας, ο Σ. Κουβελάκης υπενθυμισε το παράδειγμα της Οκτωβριανής επανάστασης που άρχισε με λίγα αιτήματα και μια άλλη δυναμική απελευθερώθηκε μετά, καταλήγοντας πως η Επανάσταση είναι και θέμα συγκυρίας. Επανήλθε επίσης στο σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών, μεσα απο τα κατεξοχήν δείγματα του Ελληνικού, της ΕΥΑΘ ή των Σκουριών.