Γαλλικός Προϋπολογισμός 2015. Η λιτότητα υπονομεύει το δημοκρατικό κοινωνικό μοντέλο

    Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

 

  images (1)Στη χθεσινή ανακοίνωση του προϋπολογισμού ανακοινώθηκαν νέες θυσίες στο βωμό της « λιτότητας », με περικοπές δαπανών που ανέρχονται στα 7.7 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η Γαλλία ποτέ δεν είχε κάνει μια προσπάθεια αυτού του μεγέθους», εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Michel Sapin, ενώ το κράτος αναδιπλώνεται στα εκτελεστικά του καθήκοντα.

«Χρηματοδοτούμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα, μειώνουμε τις δημόσιες δαπάνες, ως εκ τούτου δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιτικής λιτότητας», διαβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Stéphane Le Foll, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2015. Εντούτοις … η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2017, εκ των οποίων τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ από το επόμενο έτος. Επιθυμώντας, παρά τις αντιξοότητες, να «συνεχίσει την πορεία της», μιας πολιτικής της προσφοράς, δαπανώντας περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικά (εταιρικά) δώρα μεταξύ του συμφώνου ευθύνης και των φορολογικών ελαφρύνσεων για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση (CICE).

Ή ακόμα με την επιμονή της να μπει στα νύχια του προϋπολογισμού των Βρυξελλών, καθορίζοντας από τώρα έως το 2017 το πέρασμα των δημοσίων ελλειμμάτων κάτω από το απαραβίαστο όριο του 3% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση παρουσιάζει την «εξοικονόμηση των δημοσίων δαπανών», ως σανίδα σωτηρίας, και ως αναπόφευκτη και υποχρεωτική. Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές έχουν πληγεί οδυνηρά. Τίποτα δεν ξεφεύγει. Εκτός από την κοινωνική ασφάλιση, η οποία θα πληρώσει το βαρύ τίμημα των 9.600.000.000 ευρώ, στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε χθες από τον Michel Sapin, ανακοινώθηκαν νέες θυσίες στο βωμό της « λιτότητας » με εξοικονομήσεις 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι προγραμματισμένα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

«Η Γαλλία δεν έχει κάνει ποτέ μια προσπάθεια αυτού του μεγέθους», εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Υπουργός των Οικονομικών, ενώ το κράτος αναδιπλώνεται στις μοναδικές εκτελεστικές του αποστολές. Συγκεκριμένα, 11.879 θέσεις εργασίας πρόκειται να χαθούν. Εάν θα δημιουργηθούν 10.601 νέες θέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας, παραμένει μια διαφορά 1.278 ισοδύναμων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές έχουν πληγεί εξίσου σοβαρά, με την εξοικονόμηση 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την επιχορήγησή τους. Ομόφωνα, οι εκλεγμένοι τοπικοί σύλλογοι έχουν καταγγείλει αυτές τις αποφάσεις Όπως και ο Σύνδεσμος των μικρών πόλεων της Γαλλίας (APVF), ο οποίος προβλέπει τις «πολύ δυσμενείς συνέπειες για την απασχόληση και την αγοραστική δύναμη των πιο ευαίσθητων νοικοκυριών, τα οποία έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη από τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες».

Αλλά η εξυγίανση δεν σταματά εδώ. Εκτός από τους δημόσιους φορείς που είναι ήδη ακρωτηριασμένοι και οι οποίοι έχουν υποστεί μια εκ νέου αφαίμαξη της τάξεως των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα μεγάλο ξεπούλημα: «Τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, για να εξυπηρετήσουν την ελάφρυνση του χρέους της Γαλλίας» δήλωσε ο Michel Sapin. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης, σύμφωνα με μια πληροφορία της εφημερίδας Le Figaro, να πωλήσει το 33,34% των μετοχών της στην Semmaris, η οποία κατέχει και εκμεταλλεύεται την αγορά της Rungis (μια αγορά εθνικού συμφέροντος). Ένα βραχυπρόθεσμο όραμα, όπως αποδεικνύεται από την ιδιωτικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίοι πωλήθηκαν σε υποτιμημένες τιμές και εμφανίζουν σήμερα ποσοστά αποδοτικότητας μεταξύ 20% και 24%. Μόλις αυτό αποκαλύφθηκε, η αποτελεσματικότητα του σχεδίου της κυβέρνησης ήδη αμφισβητήθηκε: τα ποσά της ανάπτυξης (ο κύκλος εργασιών) στα οποία η κυβέρνηση στήριξε τον προϋπολογισμού της – 1% το 2015 για να φτάσει στο 1,9% το 2017 – θεωρούνται « αισιόδοξα » από το Ανώτατο Συμβούλιο των δημοσίων οικονομικών. Δεν θα είναι, επειδή δεν είχε προειδοποιηθεί .

Εκπαίδευση: Φιλοδοξίες μεγαλύτερες από τον προϋπολογισμό

Χωρίς εκπλήξεις, ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης διατηρείται (διαφυλάσσεται). Στα 47,43 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. 9.561 νέες θέσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί. Ένας ελάχιστος αριθμός, τώρα που το κράτος πρέπει να αντισταθμίσει τις 80.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν επί Νικολά Σαρκοζί, να εφαρμόσει το νόμο για την ανοικοδόμηση των σχολείων και να αντιμετωπίσει μια δημογραφική έκρηξη. Η Bernadette Groison, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Ηνωμένων(Ενωτικών) Συνδικάτων (FSU), επισημαίνει επίσης «την διατήρηση του παγώματος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων». Άσχημη είδηση τώρα που οι εκπαιδευτικοί, ιδίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους της Ευρώπης. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, παραμένει σταθερός στα 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ και επιπλέον δημιουργούνται 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Μακρύς ο δρόμος ακόμα για τους ερευνητές που κινητοποιούνται σήμερα για ένα « Σχέδιο Μάρσαλ » για την εργασία στο πανεπιστήμιο.

Η Γεωργία εκ νέου σε καθεστώς λιτότητας

Το Υπουργείο Γεωργίας θα γνωρίσει το 2015 μια μείωση των πιστώσεων του κατά 4,1%, σε συνολικό προϋπολογισμό 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και μια μείωση 25 θέσεων σε σύνολο 31.035 (συμπεριλαμβανομένης της γεωργικής εκπαίδευσης). Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός, Stéphane Le Foll, μιλά για «έναν εθελοντικό και υπεύθυνο προϋπολογισμό», διότι όλες αυτές οι περικοπές θα πρέπει να αντισταθμιστούν από τις ελαφρύνσεις των κοινωνικών εισφορών και φόρων (729 εκατομμύρια), εκ των οποίων θα επωφεληθούν οι αγρότες και οι αγροτικές βιομηχανίες τροφίμων, τα ερωτήματα παραμένουν, ιδιαίτερα για τις συνεταιριστικές οργανώσεις που δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Τα Γεωργικά Επιμελητήρια (λιγότερο από 60 εκατομμύρια ευρώ), το Εθνικό Δασαρχείο (κάτω από 20 εκατομμύρια) ή το εθνικό κέντρο δασικής ιδιοκτησίας (CNPF, λιγότερο από 15 εκατομμύρια), έχουν λόγο να ανησυχούν.

Εργασία και απασχόληση: μια « προτεραιότητα » … κάτω του 3%

Παρά τον αριθμό ρεκόρ των ατόμων που αναζητούν εργασία και την έλλειψη προοπτικής για βελτίωση αυτού του μετώπου μέσα στο επόμενο έτος, η «εργασία και η απασχόληση» δεν αποτελεί σαφώς τη δεδηλωμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Από τα δέκα βασικά (κύρια) νομοσχέδια του προϋπολογισμού για τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους για το 2015, η «εργασία και η απασχόληση» υπέστη μετά την οικολογία και την αειφόρο ανάπτυξη, την μεγαλύτερη μείωση: – 3% των πιστώσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Πολύ πιο μπροστά βρίσκεται η άμυνα (- 1,7%) ή η εξωτερική πολιτική του κράτους (- 0,7%), ωστόσο υπάρχει μια μικρή βελτίωση. Για την εκτελεστική εξουσία, «η υποστήριξη της απασχόλησης», πανταχού παρούσα στην παρουσίαση του προϋπολογισμού, χρησιμεύει περισσότερο για να δικαιολογήσει το δώρο των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ του συμφώνου ευθύνης προς τους εργοδότες, ότι γίνεται μια κινητοποίηση σημαντικών κυβερνητικών πόρων, οι πιστώσεις των οποίων από 11,07 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωθούν σε λιγότερο από δέκα για το έτος 2017 (9,84 δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή λιγότερο από το 3% των δημοσίων δαπανών …

Άμυνα: ο ίδιος προϋπολογισμός … εις βάρος της απασχόλησης

Ο προϋπολογισμός του 2015 που εντάσσεται στο πλαίσιο νόμου για τον στρατιωτικό προγραμματισμό 2014-2019 και εγκρίθηκε το 2013, «αποσκοπεί να συμβιβάσει (συμφιλιώσει) τη στρατηγική με την δημοσιονομική κυριαρχία». Πίσω από τη διατήρηση ή ακόμη τη μικρή αύξηση των πιστώσεων (31,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, 31,6 δισ. το 2017), βρίσκεται ένας σημαντικός επαναπροσανατολισμός (μια αναδιοργάνωση), δεδομένου ότι οι στόχοι της κατάργησης των θέσεων εργασίας των ενόπλων δυνάμεων έχουν επιβεβαιωθεί: 7.500 θέσεις μέσα στην επόμενη χρονιά. Κατά την περίοδο 2014-2019, 23.500 θέσεις εργασίας πρέπει να καταργηθούν. Εν τω μεταξύ, το κόστος των εξωτερικών δραστηριοτήτων, που το Ελεγκτικό Συνέδριο ήδη είχε επισημάνει ότι υπάρχει πληθωρισμός σε σχέση με το περασμένο έτος (2 δισεκατομμύρια το 2013 έναντι 817 εκατομμυρίων το 2012), θα αυξηθεί περαιτέρω μετά την επέμβαση στη Συρία.

Μια ενεργειακή μετάβαση σε χαμηλή τάση

Θυσιαζόμενο στο βωμό της λιτότητας το 2014, το υπουργείο Οικολογίας ( 500 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα), γνώρισε φέτος μια λίγο καλύτερη τύχη, παρά τη νομοθεσία που θεσπίστηκε χθες για την ενεργειακή μετάβαση. Για το 2015, το εν λόγω υπουργείο θα δει «ακρωτηριασμένο» τον προϋπολογισμό του κατά 450 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 3,4%). Καταργήθηκαν όχι λιγότερες από 834 θέσεις εργασίας, αν δε προσθέσουμε και αυτές του υπουργείου Στέγασης, είναι περισσότερες απ’ ότι αφορούσε το παρόν σχέδιο (515 θέσεις στην οικολογία, 319 στη στέγαση). Η προσπάθεια αυτή δυσχεραίνει κάποιους οργανισμούς, όπως τον οργανισμό υδάτινων πόρων, στην εκπλήρωση της αποστολής τους: « 210 εκατομμύρια ευρώ το 2014 και τώρα 175 εκατομμύρια ετησίως για μια περίοδο τριών ετών που θα ανακατανεμηθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, πολλά χρήματα δεν θα επενδυθούν για την προστασία του νερού!» εξηγεί ο Francis Combrouze, από την Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) για τον εξοπλισμό και το περιβάλλον.

Αστυνομία και δικαιοσύνη: μια ανησυχητική σταθερότητα

Προβαλλόμενος ως μία από τις «προτεραιότητες» της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός για τη δικαιοσύνη παρουσιάζει μια πολύ μικρή αύξηση (6,3 δισεκατομμύρια, δηλαδή 100 εκατομμύρια αύξηση). Καλύτερα από το τίποτα. Αλλά πολύ πιο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, καθώς είναι γνωστό ότι η Γαλλία (34η από 40 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον προϋπολογισμό της για την δικαιοσύνη ανά κάτοικο) έχει μόνο 10,7 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 21,3 κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, μέσα στο 2015, 600 επιπλέον θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν. Οι μισές θα αφορούν την πρόσληψη νέων συμβούλων, υπεύθυνων για την ένταξη και την δοκιμαστική περίοδο που χρειάζεται για την υλοποίηση της ποινικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, χρειάζονται διπλάσιες θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός (12,2 δισεκατομμύρια ευρώ). Ανακοινώθηκαν μόνο 405 επιπλέον θέσεις εργασίας στην αστυνομία και την χωροφυλακή, οι οποίες κυρίως θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια εξοικονόμηση 33 εκατομμυρίων ευρώ μέσω « των αλληλέγγυων προσπαθειών. »

Πολιτισμός: ένας απατηλός (εικονικός) προϋπολογισμός (ένα ψευτο-σχέδιο προϋπολογισμού)

Στο κεφάλαιο « πολιτισμός » εάν η δέσμευση να μην γίνουν άλλες περικοπές ετηρείτο αυστηρά, ο προϋπολογισμός θα παρέμενε αμετάβλητος σε ευρώ σταθερής αξίας, γεγονός το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό πληθωρισμού που χρησιμοποιήθηκε για το δημοσιονομικό πλαίσιο, ισοδυναμεί με μια μείωση της τάξης του 0,9% σε πραγματικούς όρους. Αλλά εκεί που συσσωρεύονται οι απειλές, είναι στο επίπεδο των μέσων ενημέρωσης, στον τομέα του βιβλίου και στους κλάδων του πολιτισμού, με μια μείωση της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 12% το 2015 και μια προβλεπόμενη μείωση 32% από το 2017, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Όσον αφορά τους τοπικούς οργανισμούς της διακίνησης του βιβλίου θα δουν τους πόρους τους να μειώνονται κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, με στόχο τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017. Και σε αυτόν τον τομέα επίσης, δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πιστώσεων έχει απορροφηθεί από τα εμπορικά επιμελητήρια και άλλους φορείς των υδάτινων πόρων, του σινεμά, με το CNC, του βιβλίου, με την CNL, τότε αυτές είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η αδικημένη (ζημιωμένη) διεθνής αλληλεγγύη

Η δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια (APD) υπέστη τις συνέπειες (πλήρωσε το τίμημα), για ένα ακόμη έτος, της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το κονδύλι της μειώθηκε κατά 2,8% σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2015, μετά από μια μείωση της τάξης του 5,71% στο τρέχον έτος. Η Γαλλία εξακολουθεί να απέχει πολύ από τους «Στόχους της Χιλιετίας»: διέθεσε 0,7% του ΑΕΠ της για την δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το μερίδιο της γαλλικής ενίσχυσης που χορηγείται σε θέματα υγείας θα πρέπει να έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτές τις περικοπές», δήλωσε χθες ανήσυχος ο Κριστιάν Ρεμπούλ, από την γαλλική Oxfam (διεθνής οργανισμός κατά της φτώχειας). Όταν ο υπουργός του προϋπολογισμού κάνει περικοπές στην δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια, ο συνάδελφός του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Bernard Cazeneuve, πηγαίνει στις πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου για να πουλήσει το ευρωπαϊκό σχέδιό του για τη μετανάστευση, προτείνοντας «ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η φορολογία στο ντίζελ, οι πολίτες που πλήττονται

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι θα προβεί σε μια αύξηση κατά 2 σεντ στο φόρο του ντίζελ. Αυτή η καινούργια αύξηση υποτίθεται ότι θα τροφοδοτήσει τα δημόσια μέσα μεταφοράς, αντί της εισφοράς του οικολογικού φόρου écotaxe, μέτρο το οποίο απέτυχε. Από την πλευρά του ιδρύματος Nicolas Hulot (ίδρυμα για την στήριξη των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στη Γαλλία), το γεγονός χαιρετίστηκε θετικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή η απόφαση απαλλάσσει τους οδικούς μεταφορείς από το συνόλου των εισφορών. Η κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι θα έχει έσοδα 800 εκατομμύρια ευρώ από αυτήν την επιχείρηση, θέτει για μια ακόμη φορά στην μαύρη λίστα τους ιδιοκτήτες, συχνά με χαμηλά εισοδήματα, με ένα ντίζελ (61% του συνόλου της κυκλοφορίας των γαλλικών αυτοκινήτων). Για να τους βοηθήσει, συνεχίζει ο Matthew Orphelin από το ίδρυμα Nicolas Hulot: «Χρειαζόμαστε μια πριμοδότηση μετατροπής τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ανοικτή σε μεταχειρισμένα οχήματα, αλλά και πέρα από αυτό που προβλέπεται από τον νόμο για την ενεργειακή μετάβαση».

Marie Barbier, Sébastien Crépel, Christophe Deroubaix, 
Sylvie Ducatteau, Julia Hamlaoui, 
Alain Nicolas, Gaël de Santis 
et Éric Serres

Source Humanité

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Μετάφραση. Αθηνά Βλαχάκη