ΓΑΛΛΙΑ :Το CGT* καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την επανάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης

 6 λόγοι για να βγούμε στους δρόμους στις 16 Οκτωβρίου cgt-manifestations-698471-jpg_479915

 SOURCE  Humanité 

Στις 16 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση η εξέταση του προϋπολογισμού της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για άλλη μια φορά, το σχέδιο νόμου έχει ως στόχο να «την πληρώσουν» οι συνταξιούχοι, οι δικαιούχοι επιδομάτων και τα μέλη τους, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα δισεκατομμύρια που διατίθενται στους εργοδότες. Με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων η CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν κατά των νέων αυτών περικοπών, που προμηνύουν μια οργανωμένη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης .

  1. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι το σύμφωνο ευθύνης θέλει να απαλλάξει πλήρως τους εργοδότες από τις οικογενειακές εισφορές, συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (PLFSS) που υπερασπίστηκε η κυβέρνηση, προβλέπει μια εξοικονόμηση 730 εκατομμυρίων ευρώ, εις βάρος του οικογενειακού κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι πάντα ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα είναι αρκετός ώστε να αντισταθμίσει τις δαπάνες της. Για να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις κοινωνικές παροχές. Η διάρκεια της γονικής άδειας, θα πρέπει να μειωθεί από 3 χρόνια σε 18 μήνες, υπό το πρόσχημα της προώθησης της ισότητας των φύλων, επιτρέποντας έτσι και στους άνδρες να επωφεληθούν από αυτήν. Αλλά με ένα επίδομα των 576 ευρώ το μήνα, η κυβέρνηση στοιχηματίζει με έναν κυνικό τρόπο ότι οι άνδρες, οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο 16% υψηλότερες αμοιβές από εκείνες των γυναικών, θα είναι λίγοι αυτοί που θα πάρουν γονική άδεια. Το επίδομα τοκετού ύψους 923 ευρώ, θα δίνεται σε 3 δόσεις και θα ισχύει από το δεύτερο παιδί. Το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει επίσης τη μείωση της ενίσχυσης που δίνεται στους γονείς που απασχολούν μια βρεφονηπιοκόμο για τη φροντίδα και τη φύλαξη των παιδιών τους. Η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων θα λαμβάνει χώρα τελικά όταν το παιδί θα γίνει 16 χρονών και όχι όπως ισχύει σήμερα στα 14 χρόνια.

  1. ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Εκτός από το πάγωμα των συντάξεων που δεν θα αντισταθμίσει την έκτακτη και γελοία πριμοδότηση των 40 ευρώ που πρέπει να καταβληθεί την 1η Ιανουαρίου στους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη λιγότερη από 1.200 ευρώ το μήνα, η κυβέρνηση θα αυξήσει την γενική εισφορά κοινωνικής ασφάλισης (CSG) σε 460.000 συνταξιούχους. Ενώ η υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή (3,8%) ή στον πλήρη συντελεστή (6,6%) της γενικής εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης καθοριζόταν μέχρι σήμερα σύμφωνα με το ποσό του φόρου, τώρα θα πρέπει να υπολογίζεται σύμφωνα με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Έτσι 460.000 συνταξιούχοι που επωφελούνταν από τον μειωμένο συντελεστή, επειδή πλήρωναν λιγότερο από 61 ευρώ σε φόρους επί του εισοδήματος τους (π.χ. λόγω φορολογικών μειώσεων επειδή απασχολούσαν μια οικιακή βοηθό), θα δουν το επίπεδο της γενικής εισφοράς τους για την κοινωνική ασφάλιση σχεδόν να διπλασιάζεται. Χωρίς να υπολογίσουμε ότι δεν θα μπορούν πλέον να απαλλάσσονται από την CASA (επιπλέον συνεισφορά για την αυτονομία και την εξάρτηση). Στα 25 δις ευρώ το χρόνο που κοστίζει η εργοδοτική απάτη στην κοινωνική ασφάλιση, η κυβέρνηση θα καλύψει περίπου τα 76 εκατομμύρια ευρώ το 2015…

  1. ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Ο κλάδος της ασφάλισης ασθένειας είναι αυτός που θα βιώσει τη μεγαλύτερη μείωση των πόρων. Η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει απ’αυτόν 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015 και στοχεύει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα 3 χρόνια. Για να επιτευχθεί αυτό, ενώ τα συνδικάτα έχουν ήδη καταγγείλει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μια μείωση της τάξης των 520 εκατομμυρίων ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων. Ποντάρει επίσης στην «περίθαλψη εκτός νοσοκομείου», που σημαίνει μείωση της παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο προς όφελος της  παροχής υγειονομικής περίθαλψης  στο σπίτι (370 εκατομμύρια ευρώ). Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης (1,15 δισεκατομμύρια ευρώ) θα επικεντρωθεί στην «ορθότητα και την καλή χρήση της περίθαλψης». Πρόκειται δηλαδή να πιέσουν τους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν λιγότερες ιατρικές εξετάσεις ή φαρμακευτικές αγωγές. Εν ολίγοις, ένας περιορισμός της περίθαλψης που δεν τολμά να πει το όνομά του.

  1. ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΡΙΖΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ

Ενώ το ποσό της απάτης στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω της αδήλωτης εργασίας και της κατάχρησης των καταστατικών που απαλλάσσουν τους εργοδότες από την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, υπολογίζεται μεταξύ 20 και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος τουλάχιστον, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του ελλείμματος του 2014 (11,7 δισεκατομμύρια ευρώ), η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει μόνο το ποσό των 76 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015.

  1. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Κάθε χρόνο, οι εργοδότες επωφελούνται μιας απαλλαγής από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό την κάλυψη των πολιτικών για την απασχόληση, η αποτελεσματικότητα δε αυτού του μέτρου μεταφράζεται σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανέργους. Οι εισφορές αυτές αντισταθμίζονται από το κράτος περίπου στο 90%.

Εκτός από τα διαφυγόντα κέρδη, η μεταφορά αυτή οδηγεί σε μια υφέρπουσα εθνικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η χρηματοδότηση της οποίας προέρχεται όλο και λιγότερο από τον πλούτο που παράγεται από την εργασία και όλο περισσότερο από την αύξηση της φορολογίας. Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις να δουν μια μέρα ότι έχουν αποκλειστεί εντελώς από τη διαχείριση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία θα καθορίζεται πλέον βάση των μέσων χρηματοδότησής της και όχι  βάση των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν.

  1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Ανακτώντας ακόμα και το 50% της απάτης, θα υπήρχε μια εξισορρόπηση στους λογαριασμούς της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλά για την διάθεση πρόσθετων πόρων, υπάρχουν πολλοί τρόποι όπως οι αυξήσεις των μισθών. Η μείωση της ανεργίας θα επέτρεπε επίσης την βελτίωση των λογαριασμών για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αποζημιώνοντας τον έναν στους δύο ανέργους, η Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση για την Απασχόληση στη Βιομηχανία και το Εμπόριο (UNEDIC) κατέβαλε, παρ’ όλ’ αυτά,  33,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδόματα το 2013. Τέλος, τίποτα δεν εμποδίζει αν παραστεί ανάγκη, την αύξηση των εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των μισθών στην προστιθέμενη αξία (65%), μειώθηκε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεκάδες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία την Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου

Στο Παρίσι, διαδήλωση στις 13.00 στην αρχή της πλατείας του Κράτους (place de la Nation). Θα ακολουθήσει συνάντηση στην πλατεία της Δημοκρατίας. Συγκέντρωση το πρωί στις 10.30 μπροστά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι ύστερα από πρόσκληση της ΓΣ των σιδηρουργών… Εξαγγελία απεργίας στις δημόσιες υπηρεσίες, στους κοινωνικούς φορείς και στις δημόσιες επιχειρήσεις όπως οι αστικές συγκοινωνίες και το μετρό στο Παρίσι (RATP). Πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.cgt.frT

Η άποψη του Éric Αubin, Γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT) : «να κινητοποιηθούμε για να επανακτήσουμε την κοινωνική ασφάλιση»

«Στις 16 Οκτωβρίου, η CGT καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην επανάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης και στην κατανομή του πλούτου που παράγεται από την εργασία, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες όλων. Συγκεκριμένα, η επανάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης είναι η επιλογή μιας δημοκρατίας με κοινωνικό πρόσωπο . Αυτό σημαίνει να ακυρώσουμε την κατάργηση των εκλογών για την κοινωνική ασφάλιση, την επιστροφή δηλαδή στις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η κοινωνική ασφάλιση. Αυτό μεταφράζεται σε αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους και στον ενεργό πληθυσμό.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να ορίζουν τους διαχειριστές των διαφόρων ταμείων. Μόνο μια δημοκρατική διαχείριση μπορεί να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των εργαζομένων. Η επανάκτηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σημαίνει ότι εφαρμόζεται η αρχή «καθένας σύμφωνα με τα μέσα του, καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του». Αυτό σημαίνει να σταματήσουμε την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εκφράζεται είτε με την (μειωμένη )επιστροφή των εξόδων για την υγειονομική περίθαλψη, είτε με αποζημίωση της ανεργίας ή με την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, όπως το θέμα της απώλειας της αυτονομίας. Η επανάκτηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σημαίνει την επιστροφή στην χρηματοδότησής της από τον πλούτο που παράγεται από την εργασία. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι αμφισβητούνται οι πολιτικές ελάφρυνσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, όπως λέει το σύμφωνο ευθύνης και τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ των απαλλαγών των εισφορών που καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις και η μεταφορά στην χρηματοδότηση μέσω της φορολογίας».

Pierre-Henri Lab

*Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας

Μεταφραση Αθηνά Βλαχάκη