Ο Rémi Fraisse, 21 ετών, σκοτώθηκε γιατί διαδήλωνε ενάντια στην κατασκευή ενός φράγματος

Απόσπασμα από το άρθρο των Marie Barber και Bruno Vincens στην Humanité testet
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014
Ο θάνατος του Rémi Fraisse έχει προκαλέσει έντονη συγκίνηση. Συγκεντρώσεις για φόρο τιμής στη μνήμη του πραγματοποιήθηκαν χθες στις πόλεις Albi και Gaillac της νότιας Γαλλίας.
Ο Rémi που ήταν φοιτητής από την Τουλούζη και εθελοντής βοτανολόγος, πέθανε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της κατασκευής ενός φράγματος κατά μήκος του δάσους Sivens που βρίσκεται στην περιοχή Ταρν της νότιας Γαλλίας. Τα πρώτα αποτελέσματα της αυτοψίας δείχνουν ότι πρόκειται για μια εσφαλμένη ενέργεια της αστυνομίας. Ένα δράμα που αποτελεί μέρος μιας λογικής της επαναλαμβανόμενης βίας που διαρκεί εδώ και εβδομάδες.
Με χίλιες προφυλάξεις ο εισαγγελέας της πόλης Albi αποκάλυψε χθες τα αποτελέσματα της αυτοψίας του Rémi Fraisse. Ο 21χρονος άνδρας πέθανε τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης ενάντια στην κατασκευή ενός φράγματος στο δάσος Sivens στην περιοχή Ταρν. Ο φοιτητής υπήρξε θύμα μιας « έκρηξης ». Οι αναλύσεις αναμένεται να δείξουν αν « η χειροβομβίδα, που εκτοξεύθηκε από την περιοχή όπου ήταν οχυρωμένοι οι αστυνομικοί », μπορεί να είναι « η αιτία που προκάλεσε τον θάνατο » του φοιτητή. Αλλά όλα φαίνονται να επιβεβαιώνουν τις πολλές μαρτυρίες που συρρέουν σχετικά με τη δυσανάλογη βία εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εναντίον των διαδηλωτών σφαίρες από καουτσούκ και χειροβομβίδες σε συνεχείς ρίψεις και χωρίς καμία προειδοποίηση. Εάν τα γεγονότα επιβεβαιωθούν, ο Rémi Fraisse μπορεί να είναι ο πρώτος διαδηλωτής που σκοτώνεται από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τον θάνατο του Μαλίκ Oussekine το 1986. « Αυτός ο θάνατος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί », εκφράζουν με λύπη πολλοί ακτιβιστές, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται και να ενημερώνουν εδώ και βδομάδες για τις βιαιότητες της αστυνομίας. Η οικογένεια του φοιτητή θα υποβάλει μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από « έναν ή περισσότερους εκπροσώπους της δημόσιας εξουσίας ». Ορισμένοι καταγγέλλουν επίσης την συμπεριφορά μερικών «θερμόαιμων παρευρισκόμενων», που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες για να δώσουν μάχη με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Τι συνέβη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή;
Ήταν γύρω στις 16.30 του Σαββάτου όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ εναντίον της κατασκευής του φράγματος στο δάσος Sivens, το οποίο θα διαρκούσε καθ ‘όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Γύρω στις 18.00 ο Philippe Maffre, ακτιβιστής της Αγροτικής Συνομοσπονδίας, αναγνωρίζει στην γύρω περιοχή « 36 αυτοκίνητα μπάτσων ». Σύμφωνα με μαρτυρίες που συλλέγονται από την ιστοσελίδα Reporterre, ο Rémi Fraisse χτυπήθηκε γύρω στις 2 π.μ. από την έκρηξη μιας χειροβομβίδας, μια από τις πολλές που πετάχτηκαν προς τους διαδηλωτές. Το σώμα του ανασύρθηκε από τους χωροφύλακες, ακριβώς στη μέση της μάχης. «Τον είδα που χτυπήθηκε την στιγμή που γίνονταν γύρω του εκρήξεις, διηγείται η Καμίλ στη δημοσιογράφο του Reporterre. Πετούσαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και διασποράς, πυροβολούσαν με σφαίρες από καουτσούκ. Μετά, αυτό το άτομο βρέθηκε στη γη». Η Bonnie λέει επίσης: «Πετούσαν χειροβομβίδες, στη συνέχεια είδα έναν άντρα στο έδαφος να τον σέρνουν οι μπάτσοι προς τα πίσω κρατώντας τον και από τις δύο πλευρές. Μετά από αυτό, υπήρξε ένα προπέτασμα καπνού και αφού οχυρώθηκαν, σταμάτησαν να πετούν χειροβομβίδες». Οι συγκρούσεις διήρκεσαν τουλάχιστον μέχρι τις τέσσερις η ώρα το πρωί.

Ποιος ήταν ο Rémi Fraisse;
Σε αντίθεση με ό, τι διαβεβαίωσε αρχικά ο εισαγγελέας της πόλης Albi, κατά τη διάρκεια μιας πρώτης συνέντευξης τύπου την Κυριακή, ο Rémi Fraisse, 21 ετών, δεν ήταν ένας «βίαιος ταραξίας» που ήρθε «για να πιαστεί στα χέρια με τις δυνάμεις της αστυνομίας». Αυτός ο φοιτητής σε μια σχολή διαχείρισης και προστασίας της φύσης στην Τουλούζη, ήταν εθελοντής στην οικολογική οργάνωση Nature Midi-Pyrénées, θυγατρική της Γαλλικής Ένωσης για το Περιβάλλον. «Ο τομέας που του άρεσε ήταν τα φυτά και τα λουλούδια», λέει η Πασκάλ Μαέ, διευθύντρια του συλλόγου των φυσιολατρών. Ήταν παθιασμένος με τη βοτανική, ειδικευόταν δε στην παρακολούθηση ενός σπάνιου και εύθραυστου φυτού: ένα είδος νεραγκούλας. «Ήταν πολύ γλυκός και τρυφερός, συνεχίζει η Πασκάλ Μαέ. Σίγουρα δεν ήταν ένας ριζοσπάστης αναρχικός». Ο πατέρας του, γιατρός, κατέθεσε χθες στο BFM TV περιγράφοντας τη μη-βίαιη συμπεριφορά του γιου του, που διαδήλωνε «χωρίς κράνος ή κάτι άλλο για να προστατευτεί».

Μετάφραση : Αθηνά Βλαχάκη