Είναι επιβεβαιωμένο: η Ε.Ε. διοικείται από έναν προστάτη των φορολογικών παραδείσων

Photo : Frederick Florin/AFP

 

Ο JeanClaude Juncker, ανακοινώνει στις 15 Ιουλίου, την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.   Φωτογραφία: Frederick Florin / AFP

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde και 40 ξένες εφημερίδες αποκαλύπτουν ότι μέχρι το 2013, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου με πρωθυπουργό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε διαπιστώσει το σύστημα φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών, χωρίς να προειδοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους της. Ο Γιούνκερ είναι σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συγκάλυψε την στρατηγική της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών. Αυτό δείχνει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην σημερινή εφημερίδα Le Monde. Οι συνάδελφοί μας αποκαλύπτουν ένα μέρος του περιεχομένου των 548 μυστικών φορολογικών συμφωνιών μεταξύ 340 εταιρειών και των φορολογικών αρχών του Λουξεμβούργου, με σκοπό τη μείωση της φορολογίας τους. Οι 28.000 σελίδες που συλλέχτηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία των ερευνητών δημοσιογράφων, αφορούν τους πελάτες της ισχυρής ελεγκτικής εταιρείας PriceWatersCoopers κατά την περίοδο 2002 – 2010. Οι συνάδερφοι μας ενημερώνουν ότι αυτές οι αποφάσεις φορολογίας (tax rulings)* άρχισαν να «εφαρμόζονται στη μέση της δεκαετίας 1990», δηλαδή ακριβώς όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Θα μείνει σ’ αυτή τη θέση για δεκαοκτώ χρόνια, από το 1995 έως το 2013. Τα έγγραφα δείχνουν ότι αυτήν την περίοδο, το Λουξεμβούργο βρέθηκε στο κέντρο των στρατηγικών φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών σε βάρος των άλλων κρατών. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι χώρες που έχουν ζημιωθεί ιδιαίτερα. Αλλά και η Γαλλία επίσης, γιατί 58 από αυτές τις εταιρείες την αφορούν άμεσα. Πρόκειται κυρίως για τράπεζες. Η BNP Paribas και η Credit Agricole επωφελήθηκαν από μια μείωση «του πραγματικού φορολογικού συντελεστή πάνω στα εισοδήματα από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης κεφαλαίων», διαβάζουμε στην εφημερίδα Le Monde.

Εν ολίγοις, αυτές οι επιχειρήσεις είχαν μια θυγατρική εταιρεία στο Λουξεμβούργο, η οποία τιμολογούσε τις υπηρεσίες των άλλων επιχειρήσεων του ομίλου. Ένας τρόπος για να μεταφερθούν τα κεφάλαια και τα κέρδη σε μια χώρα όπου το φορολογικό σύστημα είναι βολικό. Το θέμα αφορά άμεσα και τον ασφαλιστικό όμιλο Axa. Για να κυριολεκτήσουμε, το κύριο πρόβλημα δεν είναι οι αποφάσεις που αφορούν την φορολόγηση, αλλά το νομικό πλαίσιο του Λουξεμβούργου που επιτρέπει τη δημιουργία των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge funds) παντού σε όλον τον πλανήτη, με ευνοϊκή φορολογία.

Το πρόβλημα είναι ότι μια θυγατρική εταιρεία μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος από τα κέρδη άλλων εταιρειών του ομίλου, μέσω της πώλησης υπηρεσιών ή την διάθεση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Αυτές οι πρακτικές ήταν ήδη γνωστές. Από πού προέρχονται λοιπόν αυτές οι αποκαλύψεις; Η απόφαση φορολόγησης είναι ένα έγγραφο με το οποίο το Λουξεμβούργο πιστοποιεί τη νομιμότητα μιας επιχείρησης. Εδώ υπάρχει μια δυσκολία. Το Λουξεμβούργο επικύρωνε τις στρατηγικές φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών χωρίς να προειδοποιήσει τους εταίρους του. Όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Eurogroup, δηλαδή χωροφύλακας της ζώνης του ευρώ με την ευχέρεια να επιβάλλει σχέδια λιτότητας, μιλούσε στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής του 2008 και 2009 για μείωση της φοροδιαφυγής σε περιόδους πλήρης οικονομικής κρίσης  των δανείων υψηλού κινδύνου (subprimes), ταυτόχρονα εξαπατούσε τους συνεργάτες του. Τους ίδιους συνεργάτες, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι υπέδειξαν τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και ως εκ τούτου του UMP, στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής.

Στην PriceWatersCooper ή στο Υπουργείο Οικονομικών στο Bercy, οι απόψεις είναι ίδιες

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα», απαίτησε χθες η Gaby Zimmer, επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. «Οι υπουργοί Οικονομικών που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή θα πρέπει να επικρίνουν σκληρά την φοροαποφυγή», συνεχίζει στο ίδιο ύφος. Σίγουρα έχει δρομολογηθεί μια δέσμευση: οι ηγέτες της G20 θα επικυρώσουν τα μέτρα κατά της φορολογικής βελτιστοποίησης, καθιερώνοντας την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων. Η φορολογική βελτιστοποίηση «δεν είναι πλέον αποδεκτή από κανέναν», τόνισε με ύφος ο υπουργός Οικονομικών Michel Sapin, για τον οποίον «ο αγώνας πρέπει να είναι παγκόσμιος», και ο οποίος δεν θέλει να επιπλήττει πλέον τον Juncker (αυτή η υπόθεση είναι «αντανάκλαση του παρελθόντος (…) εύχομαι να κοιτάξουμε προς το μέλλον »), παρά μόνο τις εμπλεκόμενες εταιρείες, των οποίων οι πρακτικές είναι γνωστές. Στο Λουξεμβούργο, στην PriceWaters- Cooper ή στο Υπουργείο Οικονομικών στο Bercy , ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα είναι ο ίδιος. Η ελεγκτική εταιρεία υπενθυμίζει τη «νομιμότητα» του διαβήματος.

Ο εκπρόσωπος της χρηματοπιστωτικής αγοράς  του Λουξεμβούργου Nicolas Mackel υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ότι «το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανταγωνιστικό: γι’ αυτόν δεν υπάρχει τίποτα το άδικο (…). Εάν οι εταιρείες είναι σε θέση να μειώσουν τις τιμολογήσεις τους σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, αυτό δεν είναι πρόβλημα του συστήματος, αλλά της αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαφόρων φορολογικών συστημάτων». Πάνω σε αυτή την αλληλεπίδραση εργάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εφαρμόζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια μαζί με μια επικάλυψη νομιμότητας. Αλλά στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», δεν τίθεται θέμα να κατηγορηθεί μια χώρα όπου ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις μπορεί να κατέβει στο 1%.

* Η πρακτική του « tax ruling » είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία επιχείρηση να ερωτήσει εκ των προτέρων ποιας μεταχείρισης θα τύχει από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας για να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις.

Gaël de Santis

Άρθρο από την Humanité 7 Νοεμβρίου 2014

Μετάφραση: Αθηνά Βλαχάκη

Une réflexion sur “Είναι επιβεβαιωμένο: η Ε.Ε. διοικείται από έναν προστάτη των φορολογικών παραδείσων

  1. Pingback: Είναι επιβεβαιωμένο: η Ε.Ε. διοικείται από έναν προστάτη των φορολογικών παραδείσων | My Blog

Les commentaires sont fermés.