ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού : Αλληλεγγύη με τους Έλληνες εργάτες των ναυπηγείων της γαλλικής πόλης Σαιν Ναζαίρ

 

syriza-paris-2Σήμερα, οι Έλληνες όπως και πολλοί άλλοι πολίτες της νότιας Ευρώπης παίρνουν όλο και πιο συχνά τον δρόμο της εξορίας λόγω της αφόρητης οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στις χώρες τους.

Η αναγκαστική εξορία όλων αυτών που μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια προς αναζήτηση εργασίας, έχει οδηγήσει σε μια απότομη αύξηση της χρήσης εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες μέσω του συστήματος απόσπασης εργαζομένων.

Έχει επίσης δημιουργήσει στην   έλλειψη σεβασμού του εργατικού δικαίου και στην αδίστακτη εκμετάλλευση των εργαζομένων που βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εργοδότες πολλαπλασιάζουν τα δόλια σχέδιά τους για να κάνουν προσλήψεις με χαμηλό κόστος. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται μερικές εκατοντάδες ευρώ για εβδομάδα εργασίας μακρύτερης διάρκειας, στεγάζονται σε πρόχειρα καταλύματα και αποστέλλονται σε χώρες που υπάρχουν οι λιγότερες αναταραχές και αντιδράσεις …..

Στις 14 Μαρτίου 2008, τρεις Έλληνες εργάτες ξεκίνησαν απεργία πείνας για να καταγγείλουν τις αναχρονιστικές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας τους. Ζούσαν 15 μαζί ανά δωμάτιο σε άθλιες συνθήκες, εργάζονταν 63 ώρες την εβδομάδα, μερικές φορές νύχτα ή Σαββατοκύριακα, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη, αλλά χωρίς σύμβαση εργασίας και χωρίς απόδειξη πληρωμής.

Η υγεία ενός από αυτούς, του Νίκου, έχοντας ξεκινήσει απεργία πείνας που διήρκεσε 19 ημέρες αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα τον θάνατό του δύο ημέρες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Μετά το θάνατο του Νίκου, στις 14 Απριλίου 2008, ο Λεωνίδας αποφάσισε να προσφύγει στο Εργατοδικείο του Σαιν Ναζαιρ, υποβάλλοντας καταγγελία εναντίον της εταιρείας STX (διάδοχος της εταιρείας Aker Yard). Η δικαστική διαμάχη με τους εργοδότες του, οι οποίοι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από αυτόν και με «γεμάτο το στομάχι» τους, διαρκεί περισσότερο από έξι χρόνια.

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 στις 14.00, εκδικάστηκε η υπόθεση μεταξύ της εταιρείας STX (ναυπηγική εταιρεία, πρώην Aker Yards) και των 3 Ελλήνων εργατών ενώπιον του Εφετείου της πόλης Rennes. Αυτή η δικαστική διαμάχη δεν αφορά μόνο τους 3 άτυχους έλληνες πολίτες. Η αδήλωτη εργασία και η απόσπαση εργαζομένων αφορά 250.000 έως 300.000 ανθρώπους στη Γαλλία και επηρεάζει πολλούς τομείς της οικονομίας, όπως η ναυπηγική βιομηχανία, η μεταποίηση τροφίμων, οι κατασκευές, τα δημόσια έργα και η μεταλλουργία. Πρόκειται για ένα συντονισμένο σύστημα εφαρμογής του κοινωνικού ντάμπινγκ* και της διαγραφής της εργασιακής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται θυγατρικές αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό τη διασφάλιση εργατικού δυναμικού με χαμηλό κόστος εργασίας προς όφελος των εργοδοτών.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους Έλληνες εργαζομένους που διεξάγουν μια υποδειγματική δικαστική μάχη για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και εκείνων του νεκρού φίλου τους. Επειδή χρειάζεται θάρρος και αποφασιστικότητα για να καταγγείλουν τέτοιες πράξεις, καθώς επίσης και χρήματα. Χρειάζονται πάνω απ ‘όλα, την αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων και την βοήθεια των συνδικάτων. Η βοήθεια της Γαλλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT) στους Ελλήνες εργαζομένους ήταν επίσης καθοριστική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού καταγγέλλει την οποιασδήποτε μορφή εργασίας που βασίζεται στην απάτη, που αγνοεί την εργατική νομοθεσία, που συμβάλλει στην χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, που εγκαθιστά επίτηδες νέα εμπόδια μεταξύ των εργαζομένων για να περιορίσουν τις διεκδικήσεις τους και να εξαλείψουν την συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη.

Φαίνεται επίσης πιο αναγκαίο από ποτέ, ότι οι υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας πρέπει να έχουν όλα τα μέσα για να ελέγχουν αποτελεσματικά τις συνθήκες εργασίας και να έρχονται εύκολα σε επαφή με τους αποσπασμένους εργαζόμενους, καθώς επίσης και οι συνδικαλιστές να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας για να τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους.

Η ισότητα των δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ευρώπη, είναι μια θεμελιώδης αρχή, η εμβέλεια της οποίας δεν πρέπει να περιορίζεται από τη χρήση της εξωτερικής ανάθεσης ή άλλων νομικών τεχνασμάτων που οδηγούν στην αποποίηση των ευθυνών των εργοδοτών και δημιουργεί ένα νέο είδος δουλείας για τους εργαζόμενους.

Η απόφαση του Εργατοδικείου θα γίνει γνωστή στις 30 Ιανουαρίου 2015

Εργάτες Γάλλοι – Έλληνες ενωμένοι και  αλληλέγγυοι κατά της σύγχρονης δουλείας.

*Κοινωνικό ντάμπινγκ:  είναι η εκμετάλλευση του χαμηλότερου κόστους εργασίας σε μια χώρα (λόγω μειωμένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης), με σκοπό την προσέλκυση σε αυτήν επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εις βάρος άλλων χωρών.

Μετάφραση από τα γαλλικά: Αθηνά Βλαχάκη