«Ελλάδα, ένα πεδίο πειραματισμού για το κεφάλαιο»

 R. M.
MARDI, 23 DÉCEMBRE, 2014
L’HUMANITÉ

23/12/2014

Συνέντευξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά στην εφημερίδα  lHumanité

Για τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, κοινωνιολόγο και ομότιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, η αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό, αποτελεί ένα ζήτημα δημοκρατίας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών της λιτότητας στην ελληνική κοινωνία;

Κ.Τσουκαλάς:  Η Διεθνής Ομοσπονδία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόλις δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία  επισημαίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την μείωση των δημοκρατικών διαδικασιών ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Ακόμα και στις καλές συνοικίες των Αθηνών, οι οικογένειες της αστικής τάξης δεν διαθέτουν πλέον τα μέσα για να ζεσταθούν τον χειμώνα. Όλες οι κοινωνικές τάξεις έχουν θιγεί από αυτή την οικονομική, κοινωνική και ηθική κατρακύλα. Δεν είναι μόνο ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα αποτελεί ένα πεδίο πειραματισμού, για να τεστάρουν μέχρι ποιού σημείου μπορεί να γίνει η αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των πλουσιότερων. Αυτό το πείραμα θα συνεχιστεί και σε άλλα κράτη, η ίδια η Γαλλία δεν θεωρείται άτρωτη. Είναι ένα εκτενές πείραμα, κυρίως ευρωπαϊκό, το οποίο εισάγει καινούργιες νεοφιλελεύθερες επιθέσεις. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια επιλογής: πρέπει να αντισταθούμε! Και αντίσταση σημαίνει αποκατάσταση των πολιτικών προς όλες τις κατευθύνσεις και εφαρμογή μιας νέας ισορροπίας δυνάμεων. Αυτό υπερβαίνει το μόνο πολιτικό εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας.

Πώς κρίνετε την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της αριστεράς, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;

Κ.Τσουκαλάς:  Παρακολουθούμε μια ανελέητη επίθεση χωρίς προηγούμενο, ενορχηστρωμένη από τις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τη διεθνή οργάνωση εναντίον της ενδεχόμενης νίκης της αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό της μεταδημοκρατικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Η παγκοσμιοποίηση μείωσε στο μηδέν τα περιθώρια χειρισμών των πολιτικών αρχών και αυτός που επιβάλλει αυτές τις επιλογές είναι ο καθολικός καπιταλισμός, οργανωμένος με πολύ σκοτεινούς και αδιαφανείς τρόπους.

Πώς εξηγείτε την αύξηση ισχύος της αριστεράς εναντίον της λιτότητας στην Ελλάδα;

Κ.Τσουκαλάς:  Ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση. Σε λιγότερο από πέντε χρόνια, τα έσοδα της πλειοψηφίας των Ελλήνων μειώθηκαν στο μισό. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, αυτοί που δεν έχουν τα όπλα για να αντισταθούν, πλήρωσαν τον λογαριασμό αυτής της εσωτερικής υποτίμησης. Αλλά υπάρχουν και τα αντικειμενικά όρια σε αυτά που οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν και να δεχτούν. Εάν παραμείνει η δεξιά στην εξουσία, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ένα αυταρχικό καθεστώς νέας μορφής. Για τον λόγο αυτόν η αντίσταση πρέπει να λάβει δημοκρατικές μορφές. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ενσαρκώνει αυτή την αντίσταση.

Μετάφραση από τα γαλλικά: Αθηνά Βλαχάκη