Γαλλική Συνομοσπονδία Εργατών CGT :Μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Ο ελληνικός λαός εκφράστηκε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα: οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις απαιτήσεις των δανειστών με ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

Αυτό αποτελεί καταρχάς τη μη αποδοχή της λιτότητας που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι οι εργαζόμενοι, οι φτωχότεροι και οι πιο αδύναμοι που έχουν υποστεί τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Αλλά δεν πρέπει να παρερμηνεύσουμε αυτό το δημοψήφισμα: το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν αφορούσε την παραμονή στην Eυρωζώνη ή την ΕΕ. Αυτή η ερώτηση δεν τέθηκε ποτέ στους ψηφοφόρους.

Οι Έλληνες ψήφισαν για μια Ευρώπη αλληλέγγυα, κοινωνική, ανθρώπινη και δημοκρατική. Δεν αποδέχονται ότι το μέλλον τους θα το καθορίσει η Τρόικα, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλαδή, που δεν έχουν καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά θέλουν να επιβάλλουν στο εθνικό κοινοβούλιο τις επιλογές τους.

Κυρίως, δεν αποδέχονται ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και το σύνολο του λαού θα πρέπει να πληρώσουν τις υπερβολικές απαιτήσεις ενός αποσταθεροποιημένου και άπληστου οικονομικού συστήματος.

Μεγάλη νίκη για τη λαϊκή κυριαρχία μετά από μια καμπάνια γεμάτη ψέματα και τρομοκρατία την οποία αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ!

Το πρόγραμμα που η Τρόικα ήθελε να επιβάλλει στην Ελλάδα περιείχε μεταρρυθμιστικές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα και το εργατικό δίκαιο, διατηρούσε την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επηρέαζε την εργασία στο δημόσιο τομέα και αύξανε τον ΦΠΑ για όλους, χωρίς όμως οι εταιρίες να επιβαρύνονται με τον ίδιο τρόπο ως προς τη φορολογία.

Ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και ότι η χώρα δε θα μπορέσει ποτέ να το αποπληρώσει.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία αρνήθηκε η Τρόικα, αποσκοπούσε σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου με στόχο την εγκαθίδρυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της πολιτικής και φορολογικής διαφάνειας, με λίγα λόγια της δημοκρατίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αποκατάσταση της δέκατης τρίτης σύνταξης, η ενίσχυση των δημόσιων παροχών, η ανάπτυξη πολιτικών σε θέματα στέγασης και εκπαίδευσης είναι μερικά από τα άμεσα μέτρα που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Αυτή η ψήφος των Ελλήνων δίνει ελπίδα στους Ευρωπαίους πολίτες που υποφέρουν από τα προγράμματα λιτότητας και θέλουν να απαλλαχθούν. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης μπορούν πλέον να το πιστέψουν: Ναι, υπάρχει εναλλακτική λύση!

Για τη CGT, η απάντηση σε αυτό το δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι η υλοποίηση αυτής της εναλλακτικής λύσης: μια ΕΕ κοινωνική, δίκαιη, αλληλέγγυα που προστατεύει τους αδύναμους και στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους. Μια ΕΕ που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, την εργασία και την ποιότητα των εργασιακών συνθηκών. Η ανάκαμψη της οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του κόσμου και την ενδυνάμωση της αγοραστικής του δυνατότητας.

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε η δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού να γίνει σεβαστή και να υλοποιηθεί. Είναι υπόθεση όλων των Ευρωπαίων.